Når en 145 år gammel fredet ejendom skal renoveres, skal man gå nænsomt til værks. Derfor har Arbejdermuseet i det gamle København prioriteret en særlig istandsættelse af de oprindelige vinduer med os som rådgiver.
Arbejdermuseet har til huse i Arbejdernes Forsamlingsbygning på Rømersgade i København. En historisk perle, der fortæller historien om arbejderbevægelsens udvikling i Danmark. Bygningen, der stammer fra 1879, har en stor kulturel og arkitektonisk værdi og er fredet. Når den skal renoveres, kræver det en respektfuld tilgang, der sikrer, at både den historiske autenticitet og bygningens funktionalitet bevares. Det er noget, som Arbejdermuseets ledelse har haft stor opmærksomhed på i forbindelse med restaureringen af museets slidte vinduer.
Gaihede er valgt som rådgiver på opgaven.
“Det er en glæde for os at have vores daglige gang i denne ejendom, der blev bygget til at rumme arbejderbevægelsen og fortælle dens historie. Bygningen har dannet ramme om mange oplevelser og vigtige historiske begivenheder. Derfor er det uhyre vigtigt for os, at bygningen renoveres og restaureres med respekt for både arkitektur og historie,” fortæller administrationschef hos Arbejdermuseet, Karen Bundgaard Andersen.
Erfaring med restaurering af vinduer
De gamle trævinduer var slidte og trængte til restaurering. Derfor kontaktede museet Gaihede, der har særlig ekspertise i denne type opgave. Vi har mange års erfaring med lignende projekter i blandt andet middelalderbyen i det indre København. Gaihede har også arbejdet med restaurering af bygninger tegnet af prominente arkitekter som Hack Kampmann og Kay Fisker.
Hos Gaihede blev byggerådgiver Thea Stokvad ansvarlig for opgaven. Det er hun meget tilfreds med.
“Arbejdermuseet er en helt særlig ejendom, så det er en spændende opgave for mig. Det er noget specielt at tage de oprindelige vinduer og bringe dem tilbage i en stand, der minder om, da ejendommen blev bygget,” fortæller rådgiveren.
Særlig regler for fredet ejendom
Når en fredet bygning skal restaureres, er der en række regler og hensyn, der skal tages, og samtidig er den tekniske udførelse af opgaven speciel. Efter planlægning og ansøgninger til København Kommune fik Gaihede og Arbejdermuseet grønt lys til at gå i gang med opgaven.
“Vi kunne konstatere, at der både skulle snedker og maler på. Der var enkelte skader og slitage, så vi var nødt til at konstruere nye elementer, f.eks. var der skader i flere af rammerne,” forklarer Thea Stokvad.
Projektet blev planlagt i samarbejde med entreprenøren C. Møllmann & Co, der har mange års erfaring med oprindelige og traditionelle byggeteknikker. Virksomheden er lige så gammel som Arbejdermuseets bygning – begge blev etableret i 1879.
Linolie er det foretrukne valg
Efter renoveringen af trærammerne blev vinduerne malet med linoliemaling, som ofte er det foretrukne valg til gamle vinduer.
“Linoliemaling er diffusionsåben, hvilket betyder, at træet kan ånde, samtidig med at det er beskyttet mod fugt og solens UV-stråler. Det er meget velegnet til disse vinduer. Men det er mere komplekst end andre metoder,” forklarer Thea.
Der skal påføres flere lag maling, og malingen skal have tid til at tørre mellem hvert lag, hvilket tager længere tid end moderne maling, men resulterer i en holdbar og æstetisk finish. Hele projektet på Arbejdermuseet er naturligt lagt i en periode med varmere temperaturer og skal være færdigt, inden kulden sætter ind.
Det ender godt
Hos Arbejdermuseet lever man med stilladserne og en lidt mere besværlig adgang for gæsterne. Men det hele skal nok ende godt.
“Vi er i en unik bygning, som både udvendigt og indvendigt oser af historie. Det er kulturarv på mange niveauer, og det skal vi værne om. Derfor er det glædeligt at se, at vores vinduer bliver genopfrisket efter de gamle håndværkstraditioner og kommer til at skinne igen. Vi glæder os,” siger Karen Bundgaard Andersen fra Arbejdermuseet.
FAKTA OM ARBEJDERMUSEET:
Arbejdermuseet ligger i Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning i Rømersgade i København, der blev opført i 1879 af Arbejderforeningen af 1860. Bygningen har historisk betydning, da den blev brugt som mødested og samlingspunkt for arbejderbevægelsen i dens tidlige år.
I dag fungerer Arbejdermuseet som et nationalt kulturhistorisk museum, der formidler arbejderbevægelsens historie, og også har udstillinger om nutidens samfundsudvikling og arbejdsforhold.
Bygningens mange lokaler er helt unikke og smukke rum – især festsalen, som bruges til mange aktiviteter og kan lejes. Faciliteterne blev restaureret af Lundgaard & Tranberg Arkitekter i 2021.
Hvis I skal have restaureret eller renoveret jeres bygninger, så kontakt os i Gaihede.
Ring eller skriv til vores markedschef John Larsen:
📱40 59 41 41
📧 jl@gaihede.dk