skimmel

Hvorfor bruge Gaihede som rådgiver ?

Løbende tilsyn • God kommunikation • Effektiv Styring • Faglige kompetencer

Fugt og skimmel

Undgå fugt og skimmel i jeres ejendom

Få styr på fugt og skimmel i boligens indeklima. Fugt kan føre til både råd og svamp, der er skadelige både for ejendommen og for beboernes helbred. Læs mere om det længere nede på siden.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvampe er mikrosvampe, som primært findes i organisk materiale, men som gennem sporer også kan sprede sig til fugtige områder i boligen. Skimmel spreder sig gennem sporer, som er skadelige for beboernes helbred. Den viser sig ofte som sorte, blå eller grønne plamager på primært loftet, gulve eller vægge, selvom de i udgangspunktet kan leve overalt, så længe der er fugtigt. Fugtigheden kan bl.a. være forårsaget af et skybrud, som har trængt sig igennem ejendommen. Læs mere om skybrudssikring og LAR.

Skimmelsvampsbehandling

Selvom svampen kan have store konsekvenser for beboernes helbred og boligens struktur, så er det faktisk relativt nemt at behandle svampen, hvis skaderne ikke er for store. Her er et par gode råd til at forebygge og behandle:

 • Luft ud i min 5 minutter et par gange om dagen
 • Sørg for at tænde emhætten ved madlavning
 • Undersøg, om ventilation og udsugningen virker
 • Forsøg at tørre vasketøjet udendørs eller i tørretumbler
 • Hold temperaturen i boligen på 18-22 grader

 

Hvis I er i tvivl, om hvorvidt jeres bolig eller ejendom er blevet ramt af skimmelsvamp, vil det være fornuftigt at få lavet en test mod svampen. Gaihede hjælper med rådgivning om indeklima og skimmelsvamp.

Book møde

Hvordan opstår det, og hvor findes det?

Skimmelsvamp findes ofte i fugtige områder. Det kan være pga. dårlig udluftning, et sprunget vandrør, eller en kuldebro mellem værelser, som gør, at svampen får gunstige forhold i områder, som har været fugtige i nogle uger.
Skimmelsvamp optræder dog oftest som konsekvens af flere samvirkende forhold såsom ventilation, varme, isolering, konstruktion, klimaskærm og beboeradfærd. Skimmelsvampen er ikke nødvendigvis synlig, men en god indikator er, hvis der lugter jordslået eller muggent i boligen.

fugt og skimmel

Hvad kan det have af konsekvenser for jer?

1/8 husstande i Danmark har haft skimmelsvamp, og derfor er det ikke uden grund, at I skal være opmærksomme på skimmelsvamp i jeres bolig. Det kan nemlig forårsage:

 • Det kan skade dit helbred og give problemer så som:
  Irriterede øjne, næse og luftveje. Træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Åndedrætsbesvær og hosten. Andre allergilignende symptomer.
 • Alt afhængig af hvor udbredt svampen er, og hvor længe den har været i bygningen, kan det give materialeskader, som i sidste ende kan være dyre for boligens indehaver.
  De kan f.eks. give grimme og ildelugtende misfarvninger på væggene, som ikke er lige til at fjerne.

I kan også ”vaccinere” jeres bygning med fugtige områder ved energioptimering. Du kan læse mere om energioptimering her.

Hvis I er i tvivl, om hvorvidt jeres bolig eller ejendom er blevet ramt af skimmelsvamp, vil det være fornuftigt at få lavet en test mod svampen. Gaihede hjælper med rådgivning om indeklima og skimmelsvamp – og vi er specialiserede i gamle ejendomme og renovering. Kontakt os for et uforpligtende møde. Book nedenfor eller ring på tlf. 70 22 11 41.

 

Se nogle af de sager, hvor Gaihede har sikret mod vand udefra

Kontakt os