Hvorfor bruge Gaihede som rådgiver ?

Løbende tilsyn • God kommunikation • Effektiv Styring • Faglige kompetencer

Kommuner satser på solidarisk klimatilpasning


Ny bevidsthed breder sig i kommunerne, oplever rådgiver. Men det er også den eneste vej frem.

 

Efter skybruddet i 2011 blev ordet højvandslukke overnight kendt af alle i hele Danmark. Nu fem år efter og adskillige skybrud siden er det ordet solidarisk klimatilpasning, der er det nye ord. Det breder sig både hos private og kommuner.

”Der er rigtigt meget fokus på de solidariske løsninger i forhold til de stigende regnmængder. Der er sket en bevægelse fra, at nu skulle man have sikret sin egen kælder og ejendom i en fart til, at der også ligger et ansvar for hinanden. Man skal ikke bare sikre sig selv og sende aben videre ind til naboen. Det er en god idé, at myndigheder og kommuner fører an her”, siger Gaihedes rådgiver med speciale i skybrudssikring.

 

Flere solidariske løsninger

Gaihede, ingeniører & arkitekter, har siden det historiske uvejr den 2. juli 2011 skybrudssikret adskillige ejendomme og institutioner i København. Og virksomheden rådgiver ud fra helhedsløsninger.

”Mange bygherrer handlede hurtigt efter 2011. Og de valgte løsninger var ikke altid lige solidariske. Et højvandslukke til ejendommen sender jo ofte vandet uden om ejendommen og videre. Et bump i en indkørsel ud til offentlig vej kan gøre det samme. Mange steder sender ejendommene oppe på bakken vandet nedad til dem, der ligger lavere. Vi er nødt til at tænke på en anden måde, så vi sammen kan styre de øgede mængder regnvand”, siger han.

Gaihede har været rådgiver på flere solidariske løsninger. Der er eksempler på afledning til grønne områder væk fra skoler, og der er bygget store overløbsbassiner, som kan rumme det ekstra regnvand, indtil det igen kan ledes ud i fælleskloakken – blandt andre har Gaihede hjulpet Teknik- og Miljøforvaltningen i Njalsgade i Københavns Kommune med at skabe store opbevaringsbassiner i deres gamle cykelkælder, da de ikke kunne komme af med deres vand ved skybrud.

 

Ti kommuner i samarbejde

Aktuelt er Gaihede ved at renovere et større kloaknet og udføre LAR-projekter hos en stor almen boligforening i Ballerup.
I forbindelse med det projekt er Gaihede i dialog med Forsyning Ballerup om, at tilbageholde regnvand, der ved skybrud ryger ud i Harrestrup Å, der passerer blokkene. Der er dog ikke besluttet endnu.

Det er en del af et projekt, hvor hele ti kommuner i Hovedstadsområdet er med. Harrestrup Å løber fra Ballerup til Hvidovre, og det er traditionelt de ”nederste” kommuner, der får de store vandskader, da åen går over sine bredder der.
Projektet Harrestrup Å er et godt eksempel på, hvordan kommuner kan gå sammen for at håndtere et problem, som de alle er involveret i, selvom det kun er en eller to kommuner, det går ud over.

 

Solidaritet nord for København

Et andet godt eksempel på de solidariske klimatilpasningsløsninger er fra Kokkedal nord for København, hvor flere kommuner har fundet løsninger på et problem med Usserød Å, der går over sine bredder ved skybrud, og det rammer et særligt område med boliger i Kokkedal. Realdania-fonden har støttet projektet.

”Der sker meget inden for dette område. Mange begynder at tænke i mere helhedsorienterede løsninger Det kan stadig være enkle løsninger rent teknisk. Men det er vigtigt at have den rette tilgang, så de valgte løsninger er til gavn for alle”, siger rådgiveren fra Gaihede.

Se indslag i TV2Lorry om, hvordan Gaihede hjalp Teknik og Miljøforvaltningen i København Kommune med skybrudsproblemer.

Se hvordan Gaihede kan hjælpe dig med at skybrudssikre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book møde