Utraditionelt samarbejde mellem HOFOR, Brøndby Kommune, Brøndby Boligselskab og Gaihede holder regnvand ude af både kloakker og kældre.
Beboerne i de 452 boliger i Brøndby Boligselskab, afdeling 601, syd for København, kan nu slappe mere af, når DMI varsler skybrud. Og det samme kan driftschefen i HOFOR, der har ansvaret for kloakkerne i denne del af Brøndby Kommune.
Efter en fælles investering har boligafdelingen, Brøndby Kommune og HOFOR sammen med rådgivningsvirksomheden Gaihede, ingeniører og arkitekter, fundet en løsning på skybrudsregnen. En løsning, der gavner både beboerne og andre borgere i Brøndby.
Undgår lokal oversvømmelse
Regnvandet på deres område håndteres nu lokalt, så mindst muligt ender i kloakken, og derved undgås lokal oversvømmelse og belastningen af kloaknettet i Brøndby Kommune reduceres.
Løsningen går ud på at bøje nedløbsrørene væk fra kloakken, så regnvandet nu i stedet håndteres lokalt i åbne render, regnbede og fordybninger i landskabet.
De udgravede fordybninger har også gjort området omkring husene mere spændende med store og små lavninger samt nye bakketoppe.
HOFOR er begejstret
”Med denne løsning slipper vi for titusindvis af kubikmeter vand i vores kloakker, når der er skybrud. Det letter hele vores rørsystem og reducerer risikoen for overfyldning, og lokalt kan beboerne i højere grad undgå oversvømmelser, vand i kældre og ødelagte værdier”, siger Frank Brodersen, der direktør for Miljø og Samarbejder i HOFOR.
Idéen om samarbejdet med HOFOR kom oprindeligt fra Brøndby Boligselskabs formand for afdeling 601, Eva Leander Mikkelsen.
”Skybruddet i 2011 var en voldsom omgang med store konsekvenser for næsten alle. Derfor skulle der gøres noget. Vi talte med HOFOR, som var med på at finde en løsning. Og det er nu lykkedes. Vi får ledt regnvandet fra kloakkerne til vores udeareal, som også er blevet meget flottere, både at gå rundt i og se på. Folk er positivt stemt”, siger hun.
Beboerinvolvering og workshops
Formanden mener, det primært skyldes to ting
Beboerne havde anerkendt problemet og ikke mindst, at så har beboerne bidraget aktivt til projektet og påvirket det fra start. Der har været nedsat en beboerarbejdsgruppe, som har været med hele vejen, og så har der har været workshops med beboere og rådgiver undervejs.
Ifølge leder af projektet i Gaihede, er det gået fint.
”Beboerne var helt klar over, at der skulle ske ændringer, så de har taget rigtig godt imod de forslag, som kan løse problemet. Og så har vi haft en rigtig god dialog undervejs, både i planlægning og i udførsel.
Både samarbejdet med beboerarbejdsgruppen og de forskellige workshops med beboerne har været frugtbare. Det har betydet, at vi har justeret på løsningerne. Forståelsen for besværet undervejs har været stort og det har gjort det lettere, også når vi måtte ind og ændre i haverne ved rækkehusene”, siger Gaihedes projektleder.
Se hvordan Gaihede kan hjælpe dig med at skybrudssikre.