Ældre andelsboligforening i Vanløse fik udskiftet deres altaner, der var i fare for at brase sammen – kompliceret projekt, som krævede sin rådgiver.
Efter i lang tid at havde været lukket inde i lejligheden kan beboere i Andelsboligforeningen Damsøvænget i Vanløse nu igen gå ud på deres altan – nyde solen, den friske luft og vande deres planter i blomsterkassen. Altanerne er udskiftet, og det har været en stor renovering.
Den nuværende formand for andelsboligforeningen, Bente Hansen, har været med i hele processen. Hun er glad for, at det er overstået, og stolt over projektet, som vi har styret i mål som rådgiver.
”Det er da fantastisk, at vi nu kan sidde på vores altan. Men det har været en langtrukken omgang, men vi havde ikke noget valg. Vores altaner var i en tydelig, kritisk tilstand, og de forskellige eksperter var enige om, at altanerne kunne risikere at falde ned. Så vi var nødt til at udskifte dem”, fortæller Bente Hansen.
Særlige krav til ejendommen
Ejendommen er en gul murstensbygning i tre og fire etager – bygget i 1938. AB Damsøvænget har 81 andele. Bygningen er bevaringsværdig i kategori SAVE 4, og må derfor kun renoveres efter særlige regler.
Bygningen er bevaringsværdig, da den er en del af den københavnske arbejderhistorie. De første beboere var arbejdere i de københavnske brokvarterer, der skulle ud til luft og lys i forstæderne.
Ud over at ejendommen er en del af vores fælles historie, hører den desværre også en til en anden og mere negativ kategori.
Eksperter lukker altaner
Den er en af de ejendomme, hvor altanerne kan være meget nedslidte med risiko for at brase sammen.
”Som rådgiver støder vi i stigende grad ind i ældre ejendomme, hvor altanerne er konstrueret på en sådan måde, at de i dag ikke længere er sikre at opholde sig på. Igennem de seneste par år har vi i samråd med eksperter fra DTU, Force Technology og SBi anbefalet flere ejendomsejere at lukke en række altaner i hovedstaden af hensyn til beboernes sikkerhed”, fortæller Gaihedes projektchef, der har bragt projektet i Vanløse i mål.
Tung beslutning at lukke af
Gennem årene har Gaihede fået en stor erfaring med den slags sager, og vi bliver brugt af byggemyndighederne på området – blandt andet Statens Byggeforskningsinstitut – SBi, som er i gang med at formulere en ny SBi-anvisning på altanområdet.
Vi er i løbende dialog med dem.
”Det er en tung beslutning at skulle udskifte altaner med omfattende konsekvenser, så derfor drøfter vi det grundigt med de forskellige parter, inden vi anbefaler noget. Ofte er det desværre umuligt at renovere de nedslidte altaner, da de alvorlige skader er inde i betonbund-konstruktionen. I en række sager, vi er i gang med nu, er det de altafgørende bærejern inde i bunden af altanen, der er korroderet efter indsivning af fugt i sådan en grad, at de ikke kan renoveres og må udskiftes”, siger Gaihedes projektchef på sagen.
De samme konklusioner fra eksperterne fik AB Damsøvænget i 2016. Alle kunne se de store udfordringer med altanerne, og sagen var blandt andet i TV2 Lorry.
Inden for de seneste år har der i Danmark været to tragiske ulykker, hvor den type altan braste sammen med personer på, så der er stor offentlig fokus på emnet.
Opbakning fra beboere
Bestyrelsen havde allerede i 2015 lukket en altan på grund af meget dårlig stand. Så da eksperterne i 2016 dødsdømte altanerne hos AB Damsøvænget, var bestyrelsen afklaret.
”Det var ikke andet at gøre end at gå i gang. Vi var enige i bestyrelsen. Der var kun en vej at gå, og der fremlagde vi for foreningen”, fortæller formand Bente Hansen.
Alle i foreningen var dog ikke klar til det store projekt i første omgang, da det betød huslejeforhøjelse, og det gjorde ondt. Men efter orienteringsmøder og en grundig gennemgang af byggeprojekt og økonomi, gik det op for beboerne, at det var en nødvendig proces. Og så blev projektet skudt i gang.
Ikke uden en rådgiver
Grundet et sammenfald i udskiftning af rådgivere og entreprenører, og en lidt sej myndighedsbehandling, har projektet dog trukket i langdrag.
Og det er Bente Hansen og bestyrelsen ærgerlig over. Hun roser Gaihedes projektchef for at tage ansvar og få sagen lukket sammen med altanentreprenøren.
”Vi er meget tilfredse med, at vi har haft en rådgiver til at styre projektet. Det er for kompliceret til, at vi kunne have klaret det alene med en altanentreprenør. I dag er vi ved at være i mål, og det betyder så meget. Altaner giver en livskvalitet, som vi ikke kan undvære”, slutter formand Bente Hansen.
Lad os tjekke jeres altaner
Hvis I slidte altaner af ældre årgang, er det en god idé at få dem tjekket i tide, så ring til en af vores erfarne rådgivere på området. Ring til os på. på 70 22 11 41
Derfor skal I samarbejde med en rådgiver, hvis I ønsker altaner