Flere ejendomsejere i København tager problemet med nedslidte altaner alvorligt og udskifter dem – det fortalte eksperter om i nyhederne. Gaihede viste eksempel frem og fortalte om vores oplevelser. (Se indslaget her)
Efter flere ulykker med sammenbraste altaner og øget fokus på sikkerhed er der nu flere ejendomsejere, der vælger at udskifte deres gamle altaner.
Det kunne TV Lorry fortælle deres seere i nyhederne.
Sammen med en altanekspert fra Build (Statens Byggeforskning Institut) blev projektchef hos os, Henrik Bjørndal, interviewet, og vi viste en af vores aktuelle altanudskiftninger frem.
Vi oplever stadig flere sager
I Gaihede har vi stadig flere af den slags projekter. Det er primært nedslidte altaner, hvor årsagen til renoveringen skyldes nedslidning – særligt med korrosion af de bærende stålbjælker inde i altankonstruktionen.
En af de sager er andelsboligforeningen AB Lygten, der er en del af Tagensbo-ejendommene i København NV. Her var TV2 Lorry sammen med os på besøg.
Opmærksom på problemet i 2017
AB Lygten blev opmærksom på deres altanproblemer i en tilstandsrapport i 2017, fortalte medlem af bestyrelsen, Hanne Elsborg.
”Vi kunne læse, at vores altaner og karnapper var i en meget dårlig stand, og derfor har vi med foreningens opbakning handlet på det. Vi fik anbefalet Gaihede, som har vurderet, at der skal gøres noget øjeblikkeligt. Så vores altaner bliver nu understøttet, indtil de skal udskiftes”, siger Hanne Elsborg.
Det er en af Gaihedes specialister på området, projektchef Henrik Bjørndal, der har sagen. Han har gennem årene fået en stor erfaring med den slags sager, og bliver brugt af byggemyndighederne på området – blandt andet af Build (Statens Byggeforskningsinstitut), som er i gang med at formulere en ny SBi-anvisning på altanområdet.
Tung beslutning med konsekvenser
Henrik Bjørndal trak på eksperterne, som også var med ude og se nærmere på AB Lygten. Og der var ikke nogen tvivl om dommen. Gadealtanerne på AB Lygten skulle rives ned og genopføres, mens ejendommens karnapper kunne renoveres.
”Det er en stor beslutning med omfattende konsekvenser, når der skal rives altaner ned. Derfor spørger vi også uvildige eksperter, inden vi konkluderer. Men det er ofte umuligt at delrenovere de nedslidte altaner, da de alvorlige skader er inde i murkonstruktionen”, fortæller Henrik Bjørndal.
Hvad er problemet?
I næsten de fleste altanudskiftningssager, som Gaihede har håndteret, er det de altafgørende bærejern inde i bunden af altanen, der er korroderet efter indsivning af fugt.
Man ser dette fænomen i især de såkaldte udkragede altaner, der er den mest udbredte model. Her er altanen en slags kasse, der bæres af indbyggede bærejern, det fortsætter ind i selve bygningen.
Ifølge Henrik Bjørndal er vurderingen, at det er omkring 50.000 altaner bygget frem til 1950’erne, der godt kunne trænge til et tjek. Udfordringen er, at det er kompliceret at tjekke.
”Vi kan hurtigt se de ydre tegn på en nedslidt altan – blandt andet revner, smuldrende beton og farveændringer under altanen som rødlige udfældninger fra en korroderende armering. Men vi skal helt ind til bærejernet for at vurdere det rigtigt, og der skal vi lave et destruktivt indgreb”.
Se indslaget fra TV2 Lorry her.
10 grunde til at hyre en rådgiver ved altansager
Læs mere om altaner her.
Hvis I vil have hjælp til nye altaner, så kontakt:
Gaihede på 70 22 11 41